Giethoorn Village

Giethoorn, het mooiste en meest sprookjesachtige dorp uit Nederland. Het Nederlandse dorp waar de inwoners alleen maar kunnen rondvaren, wandelen of fietsen om zich te vervoeren. Jaarlijks komen er 1 miljoen mensen op bezoek in Giethoorn. Mede daarom, hebben wij als een groep bewoners deze website gemaakt. Zodat, u ons dorp goed voorbereid kunt bezoeken.

Giethoorn Bezoeken

Giethoorn, ons eigen Hollands Venetië

Wij stellen ons dorp graag aan u voor als bewoners. Dit authentieke Nederlandse dorp is gevestigd in het noordoostelijke deel van Nederland, in de kop van Overijssel. Zo is het maar 85 minuten rijden met de auto van Amsterdam naar Giethoorn. Amsterdam is onze hoofdstad van Nederland. Ons dorp wordt bezocht door 1 miljoen bezoekers per jaar van over de hele wereld. We staan daarmee in de top 10 van steden, die in Nederland het meest worden bezocht. Ons dorp is bekend in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Kortom, het is moeilijk om een land te noemen, waar niemand uit dat land, ons ooit heeft bezocht. Als dorp hebben we ook vele bijnamen. Zoals bijvoorbeeld: ‘Venetië van het Noorden’, ‘Nederlands dorp zonder wegen’, ‘Geithoorn’, of ‘Hollands Venetië’.

Giethoorn village

Het deel van ons dorp dat de meeste (buitenlandse) toeristen zullen zien, als ze een dagje, Giethoorn komen bezoeken, noemen wij: ‘Giethoorn village‘. Dit deel van ons dorp bevat allemaal kleine eilandjes die door 176 bruggen met het vasteland verbonden zijn. Op al deze eilandjes staan huizen (boerderijen) die in de 18e en 19e eeuw zijn gebouwd. Een wandel-/fietspad met de naam: ‘Binnenpad’ loopt dwars door dit gebied. Toeristische winkels, bootverhuur bedrijven en restaurants (die goed vertegenwoordigd zijn) worden afgewisseld met typisch Nederlandse huizen met rieten daken op dit Binnenpad.

Het Binnenpad

In het centrum van ons dorp zijn geen wegen te vinden. Daarom, spreken we van een autovrije zone. Bezoekers en inwoners moeten hun auto buiten ons dorp parkeren op speciale parkeerplaatsen. Dat is uniek in Nederland. Dwars door deze autovrije zone loopt het ‘Binnenpad’. Op het Binnenpad (fiets-/voetpad) is het als wandelen op een filmset. Door de drukte is het soms wel wachten op uw beurt om die perfecte foto van dat huis met rieten dak te krijgen.

In de top 10 bezienswaardigheden van Nederland

De meeste van deze huizen zijn vaak omgeven door diepgroene, goed onderhouden gazons, met prachtige bloeiende hortensia’s. Daarom, vinden veel mensen dat de rijen huilende wilgen langs onze dorpsgracht en de huisjes met rieten daken met keurig onderhouden tuinen, in combinatie met de 176 bruggetjes, zorgen voor een romantisch sprookje. Wellicht dat wij daarom ook wel in de top-10 van bezienswaardigheden van Nederland staan. De keerzijde hiervan is dat, je nooit alleen bent als je ons bezoekt.

Dwarsgracht en Belt-Schutsloot

Vergeet niet de buren van Giethoorn te bezoeken. Dwarsgracht en Belt-schutsloot liggen namelijk vlakbij ons dorp. Deze dorpjes hebben de looks van Giethoorn maar zijn echter veel kleiner. Deze Nederlandse dorpjes kunnen ook prima te voet, per fiets, of al varend worden verkend.